Zero Waste Home – planujemy posiłki dla rodziny

planer zero waste home

Zero waste home to przygotowywanie potraw i gotowanie bez marnowania jedzenia. W tej koncepcji zawiera się także eliminowanie produktów w gotowych opakowaniach, a także przetworzonej żywności.

Każdego roku Polacy marnują około 9 ton jedzenia. Najczęściej w koszu ląduje pieczywo, warzywa, a w dalszej kolejności wędliny i nabiał. Kupujemy zdecydowanie za dużo, ulegamy promocjom i nie planujemy jadłospisu. Przepełnione ponad stan kosze zakupowe widać szczególnie w okolicach świąt i dni wolnych od pracy. W tym czasie jesteśmy skłonni wydać więcej pieniędzy i zgromadzić za dużo żywności, której nie jesteśmy w stanie zjeść.

Zero waste home to całkowite przeciwieństwo tego zjawiska, to dom bez zmarnowanej żywności, to w końcu styl życia.

 

zero waste home

Żeby dobrze zaplanować posiłki dla całej rodziny, konieczne jest przygotowanie jadłospisu na cały tydzień. Dobrze skomponowane potrawy pozwolą wykorzystać wszystkie kupione produkty. Często jest tak, że niektóre składniki potrzebne są w małych ilościach do przygotowania jednego dania, reszta zazwyczaj się marnowała. Planując można pozostałą część produktów użyć do następnych obiadów czy kolacji.

Złote zasady zero waste home

Zero waste home opiera się na 5 zasadach określanych jako 5R. Należą do nich:

  • refuse, czyli zrezygnowanie z produktów,które automatycznie wytwarzają śmieci, a więc tych zapakowanych w niepotrzebne opakowania;
  • reduce, a więc zmniejszenie porcji do rzeczywistych możliwości konsumenckich ( żeby nic nie zostało na talerzu — lepiej wziąć dokładkę,niż wyrzucać niezjedzone resztki do kosza);
  • reuse to wykorzystanie resztek do ponownego przygotowania posiłku ( np. wiórki pozostałe po zrobieniu soku marchewkowego mogą stać się składnikiem ciasta lub farszu),
  • recycle oznacza kupowanie rzeczy w większych opakowaniach i dzielenie ich na porcje do mniejszych pojemników wielokrotnego użytku np. do słoików,
  • rot to nic innego jak gospodarowanie pozostałościami poprzez stworzenie kompostownika, lub segregowania śmieci odznaczając te z kategorii bio.