Przysmak przyrządzony wspólnie to świetny prezent :)

ciasto jogurtowe

 Prezenty oczywiście przyniesie Mikołaj, ale dzisiaj chcemy namówić rodziców na podarowanie dzieciom czegoś zupełnie innego 🙂 Miłość najlepiej wyrazisz spędzając z maluchem czas, rozwijając jego wyobraźnię i wprowadzając w świat nowych doświadczeń. A doświadczenia tematyczne – bo świąteczne.

W święta nie powinniśmy odmawiać dziecku ulubionych łakoci, a przygotowane wspólnie z rodzicem będą smakować jeszcze lepiej. Nauka gotowania pod czujnym okiem mamy lub taty będzie okazją nie tylko do zaszczepienia w dziecku kulinarnej pasji, ale również zacieśnienia więzi przy wspólnym tworzeniu pysznego deseru.
Do rodzinnego pichcenia świetnie nadaje się ciasto jogurtowe według przepisu z książki „Dzieci w Paryżu nie grymaszą”

Do jego przygotowania potrzebujesz 2 kubeczków jogurtu naturalnego o pojemności 150 g, 2 jajek, 300 g cukru, 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii, 120-130g oleju roślinnego, 600 g mąki pszennej oraz 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Do dekoracji wybierz sezonowe, niezbyt miękkie owoce, na przykład morele przekrojone na połówki lub ananasy. 

Odmierzone olej, jogurt, jajka, wanilię oraz cukier połącz w jednej misie, a w drugiej zmieszaj mąkę z proszkiem dopieczenia. Następnie wrzuć składniki suche do mokrych i mieszaj do chwili, gdy się połączą.

Następnie wysmaruj olejem tortownicę o średnicy 25 cm lub keksówkę, przełóż do niej ciasto a na górę nałóż połówki owoców. Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 35 około minut do suchego patyczka. Odmierzanie, rozbicie jaj i krojenie owoców pozostaw sobie, ale złączeniem składników dziecko powinno poradzić sobie bez trudu.

Satysfakcja ze wspólnie przygotowanego ciasta – gwarantowana!